2021 m. žiemos ekonominė prognozė Lietuvai

Remiantis preliminariais duomenimis, 2020 m. Lietuvos realusis BVP sumažėjo 0,9 %, o tai yra vienas mažiausių mažėjimo atvejų ES. Iš iki šiol turimų duomenų matyti, kad vidaus paklausos sumažėjimą iš dalies kompensavo teigiamas grynojo eksporto poveikis augimui. Lietuvos eksportas išliko palyginti stabilus, nes pandemijai suvaldyti skirtos priemonės apdirbamosios pramonės produkcijai turėjo tik nedidelį poveikį, o išorės paklausa išliko didelė. Žemės ūkio produkcija taip pat teigiamai veikė ekonominius rezultatus. Vis dėlto paskutinį metų ketvirtį ekonomikos atsigavimui turėjo įtakos padidėjęs infekcijos atvejų skaičius ir dėl to vėl pradėtos taikyti griežtos karantino priemonės.

Kadangi manoma, kad priemonės pandemijai suvaldyti bus panaikintos tik palaipsniui, prognozuojama, kad pirmąjį pusmetį ekonomikos augimas ir toliau bus vangus. Tačiau numatoma, kad nuo trečiojo ketvirčio didėjanti paklausa kartu su nuolatiniu darbo užmokesčio augimu padidins privatų vartojimą. Kartu numatoma, kad 2021 m. ekonomikai atsigauti padės viešosios investicijos, o privačios investicijos seks vėluodamos. Prognozuojama, kad Lietuvos realusis BVP 2021 m. išaugs 2,2 %, o 2022 m. – 3,1 %. Į šią prognozę neįtrauktos jokios priemonės, kurios, kaip tikimasi, bus finansuojamos pagal Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonę, o tai kelia geresnės augimo prognozės riziką.

2020 m. metinė pagal suderintą vartotojų kainų indeksą (SVKI) apskaičiuota infliacija buvo 1,1 %, nes reikšmingas energijos kainų sumažėjimas iš dalies kompensavo didesnes paslaugų kainas ir maisto bei pramonės prekių kainų augimą. Prognozuojama, kad 2021 m. energijos kainos didės, o kartu su darbo užmokesčio augimu ir laipsnišku vidaus paklausos atsigavimu infliacija turėtų padidėti. Apskritai prognozuojama, kad infliacija pagal SVKI 2021 m. bus 1,7 %, o 2022 m. – 1,8 %.

Daugiau informacijos:

2021 m. žiemos ekonominė prognozė Lietuvai

2021 m. ES žiemos ekonominę prognozę.

Pranešimas spaudai

Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje informacija